Greckie smaki na widelcu!

Jakie dania są najpopularniejsze w kuchni greckiej?

Grecy jako naród południowy uwielbiają biesiadować przy suto zastawionym stole. Śniadania jada się tu rzadko, obiad jest lekki i mało znaczący, natomiast najważniejszym posiłkiem dnia jest kolacja spożywana zazwyczaj po 21. Grecy lubują się w meze czyli małych daniach i przekąskach serwowanych na początku głównego posiłku. Stawia się je na środku stołu, skąd każdy nabiera i kosztuje tego co chce i ile chce. Nie od dziś wiadomo, że dieta śródziemnomorska jest jedną z najzdrowszych na świecie. Kuchnia śródziemnomorska to także kuchnia grecka, którą cechuje prostota potraw i świeżość składników. Nic w tym dziwnego bo w słonecznej Grecji warzywa i owoce uprawia się właściwie przez cały rok. Dania kuchni greckiej opierają się w głównej mierze na oliwie z oliwek, suszonym oregano, czosnku, soku z cytryny, oliwkach, pomidorach, warzywach strączkowych, orzechach, figach, fecie i jogurcie naturalnym. Nie sposób wymienić wszystkich  greckich potraw. Według mnie do najważniejszych należą:

Souvlaki

Czyli greckie szaszłyki z mięsa wieprzowego lub kurczaka obowiązkowo w towarzystwie chleba pita i tzatzików.

 

Moussaka

Czyli zapiekanka na bazie bakłażana, pomidorów oraz mielonego mięsa, na której wierzchu znajduje się sos beszamelowy i żółty ser.

 

Pita gyros

Czyli wariacja na temat tureckiego kebaba. Popularny w Grecji fast food z baraniny, wieprzowiny lub kurczaka podaje się w towarzystwie frytek i sosu tzatziki.

 

Horiatiki

To jedna z popularniejszych na świecie sałatek. W Grecji nazywana sałatką wiejską, a nam znana po prostu jako sałatka grecka :) Tradycyjnie przyrządzana z grubo pokrojonych pomidorów i ogórków, plastrów czerwonej cebuli i zielonej papryki, czarnych oliwek, sera fety, suszonego oregano i oliwy z oliwek.

 

Spanakopita

To tradycyjne połączenie szpinaku, sera feta, cebuli, czosnku i jajek zapieczonych w cieście filo.

 

Fasolada

To jedna z najpopularniejszych zup w greckiej kuchni. W tradycyjnej formie danie nie zawiera mięsa za to dużą ilość białej fasoli, marchwi, selera, cebuli i oliwy z oliwek.

 

Pasticcio

To grecka zapiekanka makaronowa z dodatkiem mięsa mielonego, sosu pomidorowego sera i beszamelu.

 

Kalamarakia

To usmażone w panierce kalmary, przyprawione jedynie solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Proste i  pyszne danie kuchni śródziemnomorskiej.

 

Mezedes 

To po prostu greckie przystawki w porcjach na jeden kęs, od tych najprostszych jak oliwki po bardziej wyszukane jak smażone pierożki. Obowiązkowa pozycja na każdym greckim stole.

 

Loukoumades

To pączkowe ciastka smażone na głębokim tłuszczu a następnie maczane w miodzie. Danie bardzo kaloryczne, ale także bardzo pyszne :)

 

Saganaki

To kolejne niezwykle proste lecz smaczne dania. Najczęściej mianem tym określa się smażony w panierce ser feta, rzadziej także przyrządzone owoce morza.

 




Sprawdź nasze oferty wycieczek i wczasów:


Dominika Gródecka

25 Kwietnia 2016

PARTNERZY PIN TRAVEL